Car & minivan tours

----------

ISTORIJA PERASTA I OSTRVA GOSPA OD ŠKRPJELA

Boat Tours
  • Polazak iz Kotora ili dogovorene tačke (08:30)
  • Vožnja do starog grada Perasta - 25 minuta
  • Posjeta starom gradu Perastu -35 minuta
  • Prevoz čamcem do ostrvca Gospa od Škrpjela - 10 minuta
  • Posjeta ostrvcu Gospa od Škrpjela - 25 minuta
  • Povratak u Kotor - 25 minuta

Ne propustite priliku da posjetite Perast, jedan od drevnih gradova na listi svjetske baštine UNESCO-a, poznat po svojoj šarmantnoj ljepoti, arhitekturi i istoriji i Gospu od Škrpjela, očaravajuće ostrvo uz obalu Perasta .

Putovanje započinjemo u Kotoru. Nakon kratke i opuštajuće vožnje obalom predivnog mora, stići ćemo u Perast. Onog trenutka kada zakoračite u ovaj drevni grad osjetićete mir i blaženstvo diveći se živopisnom pejzažu. Suočen sa morem, sa svih strana zaštićen velikim kotorskim grebenima i ušuškan ispod brda Svetog Ilije, Perast osigurava svoje mjesto u srcima svih putnika.

Putovanje možete započeti na centralnom trgu Pjaca, gdje možete pronaći crkvu Svetog Nikole iz XVI vijeka sa zvonikom visokim 55 metara. Dalje, možete posjetiti tvrđavu sv. Krst sa devet odbrambenih kula, crkvu sv. Ane, crkvu sv. Gospe od Ružaja i biskupiju Zmajević. Postoji mnogo baroknih kuća i palata sa jedinstvenom arhitekturom i ljepotom.

Posle ćemo se voziti čamcem do ostrva Gospe od Škrpjela od kojeg zastaje dah. Prema legendi, sagrađeno je 1452. godine, nakon što su braća Mortešići u zalivu pronašli ikonu Bogorodice. Kaže se da je ikona izliječila braću od bolesti. Kada su to vidjeli stanovnici grada, odlučili su da sagrade crkvu u znak sjećanja na ovaj nevjerovatni događaj.

Međutim, videći da je prostor za izgradnju premalen, stanovnici su se pobrinuli da bace kamen posle svake posjete i na kraju je napravljeno vještačko ostrvo. Ova tradicija se i danas njeguje i slavi se 22. jula kada stanovnici u sumrak spuštaju čamce na ostrvo i bacaju kamenje da bi ostrvo još više proširili.

Stvari koje treba napomenuti:

Trajanje: 2 sata

Šta ponijeti: Fotoaparat, mobilni telefon, kapa, sunčane naočare, jakna za hladno vrijeme

Uključuje: prevoz automobilom ili mini kombijem, WI-FI, osiguranje, vozača sa licencom za engleski jezik, bocu vode, ulaznicu na ostrvce Gospe od Škrpjela

Ne uključuje: prevoz brodom do ostrva (5e po osobi), hranu i druga pića

Walking Tour 2 sata

30€ / osoba

90€ / auto